Tel:   08-7520100     E-post: info@kallmarkskliniken.se

När torra ögon hindrar dig att njuta av sommaren

Sommar och torra ögon

Nu när sommaren fått ett fast grepp om oss och de flesta har eller ska på semester, vill vi kanske sola, fiska, bada och skaffa minnen med vänner och familj. All ser vi fram mot en härlig tid i solen oavsett vi har torra ögon eller inte, dock ser de med torra ögon ofta sommaren i ett annat ljus.

Låt inte torra ögon sätta dina sommarplaner i skuggan. Här är några enkla tips att komma ihåg för att ta hand om dina torra ögon i fortsättningen av sommaren:

Solen.  Skydda dina ögon genom att använda solglasögon av bra kvalité, använd hatt och undvik att kisa som kan ge ytterligare stress för ögonen. Om du är exrta ljuskänslig (ett resultat av torra ögon), är det extra viktigt att dian glas har UV skydd. Om du använder kontaktlinser, använd glasögon mer då dina ögon kan bli mer irriterade vid linsbärande och varm torr luft.

Ansiktshygien. Under den varma sommaren öppnas våra svettkörtlar för de flesta av oss. Emedan svett mest är vatten, kan det bli bärare av saker som bakterier, solskydd, smink mm. In i dina ögon. Rengör med ögonservetter regelbundet så håller du detta borta. Tvätta alltid ansikte och ögonlock på kvällen för att hålla ögon och fransar fria från smuts och andra partiklar.

 Solskydd. Det är viktigt att skydda sig från solskador, men solskydd har en förmåga att komma in i ögonen. Viktigt är då att komma ihåg att den främsta orsaken till MGD (Meibomian Gland Dysfunction) är blockerade fett körtlar i dina ögonlock.  Tvätta alltid händerna efter att du applicerat solkräm på dig själv eller andra, så kommer inget in i ögonen.

Bad och vatten. Oavsett om du simmar, surfar åker båt mm, tänk på dina ögon. Om du simmar i en simbassäng, tänk på att klor ofta finns i vattnet och kan irritera, särskilt om du har torra ögon. Även om du hellre är vid stranden, simma inte med öppna ögon under vattnet, utan ha alltid simglasögon, cyklop eller liknande.

Rök. Sommar innebär grillning lägereldar mm so ofta medför rök. Rök är inte sällan direkt irriterande och ibland skadande för dina ögon genom de partiklar som finns i röken. Hettan och röken gör tillsammans att torra ögon blir ännu värre. Försök att ha ett bra avstånd till rök och hetta, om du grillar med en gas/el grill försvinner mycket av problemen.


Låt solen skina på dina sommarplaner
Låt inte torra ögon hindra dig att ha skönt i sommar. Hitta rutiner och produkter som kan hjälpa dig ha dina symptom under kontroll. Va i nuet, men också lyssna till din kropp och i detta fallet dina ögon. Om du inte känner att tipsen ovan hjälper tillräckligt, titta på vårt ögonapotek för att hitta fler produkter speciellt utvalda för ögon eller hör av dig till oss, boka en tid och låt oss hjälpa dig.

Share this post