Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren till dessa. Har du övriga frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.
Finns Källmarksklinken bara i Stockholm?
Ja, det stämmer. Just nu har vi en klinik och vår ambition är att öppna fler i framtiden för att kunna hjälpa patienter över hela Sverige.
Vad kostar en undersökning för torra ögon?
Källmarkskliniken är en privat klinik vilket innebär att dina besök, produkter och behandlingar inte bekostas av skattemedel. Vi skulle vilja omfattas av landstinget, men idag erkänns inte torra ögon som en ögonsjukdom vilket gör att vi inte kan erbjuda vård med subventioner.
Idag kan vi tyvärr inte göra det eftersom befintliga ersättningar endast möjliggör korta besök på 15 min. Vår starka övertygelse är dock att längre undersökningar är helt nödvändiga för att kunna leverera vård av högsta kvalité och med tydliga resultat.
Våra ordinarie undersökningstider är därför ca 60 minuter långa och kostar 1900 kr.
Vi erbjuder idag dessutom möjlighet att inom företagshälsa kunna komma till oss via arbetsgivare och förhoppningsvis inom framtiden kunna använda sin sjukvårdsförsäkring hos oss.
Kan jag boka in mig på enbart behandling?
Vi rekommenderar alltid en grundlig undersökning hos oss för att kunna skräddarsy den behandlingsplan som passar dig bäst. Vi har fått denna förfrågan tidigare om man kan boka in sig på enbart behandling. Utan grundläggande mätningar, kan vi inte säga att behandlingen är rätt för dig, vi kan inte heller se om en förbättring skett. Vid undersökningar hos andra kliniker har man oftast fått bekräftat att man har torra ögon men sällan konstaterat vad orsaken är.
Vi har valt att inte utföra behandling utan inledande undersökning då vi sett att man sällan uppnår önskat resultat.
Vad har ni som arbetar på Källmarkskliniken för utbildning?
Vi är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som i grunden är legitimerade optiker med magister- eller doktorsexamen och är specialistutbildade på torra ögon.
Min ögonläkare säger att min blefarit är kronisk, kommer jag få leva med det resten av livet?
Blefarit är inflammation i ögonlockskanterna och är ofta en följd av torrhet i ögat och därmed minskad bakteriellt försvar.
Att bara behandla blefariten ger en tillfällig förbättring men återkommer igen efter ett tag. Av detta skäl säger man ofta att blefarit är kroniskt. Om man dock behandlar orsaken till varför man fått sin blefarit, kan man ofta räkna med att den inte kommer tillbaka.
Jag har Sjögrens syndrom, vad kan ni göra för mig?
Sjögrens syndrom eller andra autoimmuna sjukdomar ger ofta ögontorrhet. Vanligast är att man bara talar om nedsatt tårproduktion, men de flesta med Sjögrens syndrom har även nedsatt funktion i de Meibomska körtlarna som producerar det fett man behöver för att inte tårfilmen ska avdunsta och torka ut ögats yta.
Vi undersöker och behandlar så gott som dagligen personer med Sjögrens Syndrom och det finns bra hjälp att få.
Vilken ögondroppe rekommenderar ni för att bota mina torra ögonbesvär?
Ögondroppar fungerar enbart som symptomlindring och kan inte återställa eller förändra orsaken till varför man fått torra ögon. Man ska alltid använda sig av droppar utan konserveringsmedel och helst inte blanda olika droppar med varandra då deras kemiska egenskaper istället kan förvärra symptomen.
Tvärtemot vad man ofta hör, ska man inte överkonsumera droppar då man istället späder ut den egna viktiga tårfilmen och dess antibakteriella egenskaper. En rekommendation är att inte droppa mer än 4-5 gånger per dag.
Kan man boka tid utan remiss?
Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Du är välkommen att höra av dig till oss via mail: info@kallmarkskliniken.se, telefon: 08-752 01 00 eller boka in din tid själv via webben när det passar dig.
Vad ska jag tänka på inför min undersökning hos er?
Inför ditt besök hos oss ber vi dig tänka på följande:
• Bär inte smink • Bär inte kontaktlinser • Använd inte ögonsalva natten innan (om inte absolut nödvändigt) • Använd inte fuktdroppar mindre än fyra timmar innan besöket. • Ta med aktuell medicinlista • Ta med aktuella ögondroppar • Undersökningen/behandlingen påverkar inte synen, du kan köra bil efteråt. • Det är ingen fara att vara under antibiotika/kortisonbehandling.