Estetiska ingrepp och kosmetiska behandlingar

Estetiska ingrepp och behandlingar har förekommit länge och blir allt vanligare bland både män och kvinnor. Vad de flesta inte vet är de bieffekter som kan uppstå i samband med dessa.
Botox 
Botox är ett kraftigt nervgift som i försvagad form länge används inom medicin men är nu även en vanlig estetisk behandling för att till exempel bli av med kråksparkar och andra rynkor. Använt ofta kan detta leda till en försvagning av de ögonlocksmuskler som ska pressa ut den viktiga oljan till ögats yta samt en försämring av funktionen i de meibomska körtlarna. Botox blockerar frisättningen av acetylkolin från parasympatiska ganglion och hämmar därför dessutom lipidproduktionen från de meibomiska körtlarna.

Fillers
Fillers används i allt större utsträckning i regionen runt ögonen som en del av ansiktsföryngring för att kompensera för förlust av hudvolym i det åldrande ansiktet. Ett stort antal rapporter och recensioner har publicerats om komplikationer av fillers. Flertalet är mildare och övergående men akuta infektioner, nervskador, ocklusion och hudnekros kan inträffa. Vad gäller ögontorrhet kan detta uppstå när tryck på nerver och försämrad blodcirkulation uppstår och funktionen i meibomska körtlarna och tårkörteln blir försämrad.

Kosmetika
Kosmetikaprodukter är något som används dagligen vare sig det är krämer för ansiktet eller make-up för ögonen.
Till en början måste man vara noga med att krämer och
make-up är av bra kvalitet, dyrast är inte alltid bäst. Använd gärna hypoallergena och allergitestade produkter. Begreppet hypoallergen används om en produkt som särskilt har utformats för att minska riskerna för allergiska reaktioner vid användningen. Har du haft en ögonlocksinfektion, måste du slänga din mascara och köpa ny.

Ögonfransförlängning och färgning

Kontaktdermatit är en vanlig komplikation av lösögonfransar, färgning och ögonfransförlängningar men även en överkänslighetsreaktion på limmet som används för ögonfransapplicering. Det är kemikalierna i limmet som kan orsaka en allergisk reaktion men även inflammation, torra och/eller röda ögon. Kontakteksem kan uppstå efter många dagar och inte nödvändigtvis direkt efter applicering.
Kosmetisk tatuering

Kosmetiska tatueringar i ögonlockregionen har blivit alltmer populära och komplikationer av ögonlocks- och ögonbrynstatuering är ofta relaterade till injektionsteknik eller allergi mot komponenter i tatueringsfärgen. Injektion av pigment i eller för nära slemhinnan och ögonlockskanten kan leda till förlust av ögonfransar och, i allvarliga fall, nekros och inåtvända ögonlock.

Ögonfransserum

Ögonfransserum med prostaglandin har blivit allt mer populärt som kosmetiskt hjälpmedel. Bimatoprost, med det aktiva ämnet prostagladin, är ett läkemedel som används för att behandla glaukom (grön starr). 

Även om prostaglandin har visat sig vara effektivt för att få långa fransar, är det vanligt med biverkningar som:
• Mörkare hud kring ögonen (Hyperpigmentering)
• Blefarit (ögonlocksinflammation)
• Brännande, stickande känsla och ögonsmärta
• Hornhinneinfektion
• Mörkare iris
• Dimsyn
• Hängande ögonlock

Är bimatoprost det enda prostaglandin (hormon) du behöver vara försiktig med?
Nej! Det finns faktiskt många ögonfransserum med syntetiska prostaglandiner, som säljs receptfritt. Dessa fransserum faller under kosmetiska produkter istället för ett receptbelagt läkemedel. Därför är många konsumenter inte medvetna om att de har hormoner i sitt fransserum.
Dessa syntetiska versioner skapar inflammation i kroppen och har samma potentiella biverkningar precis som prostaglandiner, även om de också ger snabb tillväxt av ögonfransar

För att känna igen syntetiska prostaglandiner, leta efter dessa ingredienser på produktetiketterna:
• Isopropylkloprostenat
• Isopropanol Fenyl-hydroxyl-penten 
• Dihydroxi-cyklopentyl-heptenat
• Deklorodihydroxidifluoroetylkloprostenolamid
• Trifluoromethyl Dechloro Ethylprostenolamide

Lider du av torra ögon?

Boka tid för undersökning redan idag
BOKA TID
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram